2024. szeptember 19., csütörtök

Házi paradicsomlé

Házi paradicsomlé

A paradicsomlé, egy alapvető hozzávaló, sok olaszos, illetve magyaros ételhez szükséges, de szinte minden nemzet konyhája használja valamilyen formában a paradicsomot vagy annak levét.

Hozzávalók

●    10kg paradicsom (legjobb, ha valamilyen hosszúkás konzerv fajta, de készülhet bármilyenből)
●    egy marék só
●    cukor ízlés szerint
●    1 kiskanál Na benzoát

Elkészítés

A paradicsomokat egy nagy edénybe tesszük, felengedjük vízzel, és egyesével átmossuk, eltávolítva az esetleges sarat.

Ezután a vizet kiöntjük, majd friss vízbe ismét átmossuk a paradicsomokat.

Ha ezzel is készen vagyunk akkor harmadszorra is leöblítjük, hogy szép tiszta legyen minden. Nagyon fontos a higiénia, hogy nehogy megromoljon a késztermékünk.

Ezután a paradicsomok csuma részét levágjuk, és ha van esetleg száraz hiba, vagy sérülés a paradicsomban, akkor azt is eltávolítjuk, egy éles késsel. 

Ha ezzel megvagyunk negyedeljük a paradicsomokat. (régen amíg nem voltak modern konyhai eszközök, addig kb. 1x1 centis kockára vagdalták, ez volt az időigényes része).

Ezután turmixgép segítségével pépesítjük, majd paradicsom passzírozón átpasszírozzuk.

Egy nagy fazékba töltjük a kipasszírozott levet, majd feltesszük főni közepes lángon. Mehet bele egy marék só (azért nem írok pontos mennyiséget, mert ez függ a paradicsom fajától, milyen édes, milyen leves, aki nem biztos a dolgában tegyen bele előbb kevesebbet, majd kóstolgassa időnként).

Hagyjuk főni, kb. 1-1,5 órát lassú-közepes lángon időnként megkavarva.

Akkor van készen, ha a habját teljesen elfőtte, és homogén lévé vált az egész.

Ekkor mehet bele ízlés szerint a cukor, én nagyjából annyi cukrot teszek bele, mint amennyi sót
Illetve mehet a kis kanál Na benzoát.

Ezekkel még egy 5 percet főjön.

Ezután alaposan kimosott, majd csíramentesített (sütőben 130 fokon 20 perc) jól záródó üvegekbe töltöm. Van, aki tesz a kupakja alá celofánt, de ez elhagyható, ha jól záródnak az üvegjeink.

Ezután az üvegeket száraz dunsztba tesszük, majd 2-3 nap alatt hagyjuk lassan kihűlni, és készen is van az isteni házi paradicsomlevünk, ami ezen a módon elég sokáig eláll.  



Csak óvatosan a finom paradicsomos ételekkel, mert kalóriában nem szegények! Ha Önnek is gondot okoz, hogy mikor mennyit eszik és legszívesebben mindig nassolna valamit, akkor segíthetnek a fogyasztószerek! Olyan termékek, mint a Genesis Sibutramine, Adipex Retard, Adipex-P, Genesis Clenbuterol, mind-mind kiváló társak lehetnek a fogyókúrában! Tájékozódjon bátran a Sibutramine vélemények felől!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése