2023. július 21., péntek

Tippek: gin-tonik, fűszerek

Gin-tonik, amit otthon is elkészíthetsz

gin tonik fűszerek

Manapság már nincs ember, aki ne ismerné a gin-tonikot. Talán elmondhatjuk azt is, hogy valószínűleg nagy százalékunk próbálta már ki ezt a különleges italt, általában azonban főként bárokban fogyasztjuk. Pedig nem lehetetlen otthon készíteni belőle ízletes változatot, hiszen elegendő hozzá a gin, néhány fűszer, víz vagy jég. Lássuk, hogy milyen módon nyűgözhetjük le a családot és a baráti társaságot!

A megfelelő pohár kiválasztása

Persze, gondolhatnánk, hogy mindegy miből isszuk meg a gintonikot, azonban ez közel sem így van. Egy long drinkes pohár remek választás lehet abban az esetben, ha egy különlegesebb változatot készítünk, amihez bizony kell a hely. Azonban sok esetben bőven elegendő egy fazettázott vagy homokfúvott mintás változat is, hiszen ezzel hagyományos módon szolgálhatjuk fel az általunk készített finomságot.

Szerezzünk be sok-sok jégkockát!

nincs ember, aki ne ismerné a gin-tonikat. Minél több, annál jobb. Minden erre töltött alkohol fontos látványelem, a gintonik esetében pedig különösen fontos, hogy a pohár teljesen tele legyen jéggel. Amennyiben nagy a hőség és sokáig szeretnénk hidegen tartani a koktélt, abban az esetben elő is hűthetjük az üveget, így sokkal élvezetesebb lesz a fogyasztás. Ezeket a keverékeket ugyanis nem gyorsan szokták elfogyasztani, hanem apró kortyokban isszák meg, így különösen fontos a megfelelő hőmérséklet fenntartása.

Válasszunk megfelelő gint!

Talán mondani sem kell, hogy kardinális kérdés, hogy milyen gint szerzünk be. Egy gyenge minőségű, nem túl ízletes, olcsó változat ugyanis nem nyújt túl nagy élményt. Érdemes tehát gin forgalmazására szakosodott üzletből, webáruházból vásárolni, ahol csak és kizárólag prémium italokat szerezhetünk be. Ráadásul a legtöbb esetben rengeteg kiegészítőt, fűszert is vásárolhatunk mellé, aminek köszönhetően sokkal több érdekes és különleges keveréket készíthetünk otthon.

Megfelelő díszítés használata

Végezetül pedig fontos, hogy olyan kellékeket használjunk, amely az adott gintonik ízvilágához is passzol. Itt lehet szó citromkarikákról, lime-karikákról, esetleg uborkaszeletekről, a lényeg, hogy ne akarjuk túldíszíteni és a nem megfelelő gyümölcsöket vagy zöldségeket használni. A lime kiegyensúlyozott ízvilágú, sokkal jobb választás egyes koktélokhoz, mint a citrom. Azonban van egyfajta mellékíze, amit sokan nem szeretnek, így nem árt ezzel is tisztában lenni, ha vendégeket várunk. Nyugodtan kísérletezzünk, hiszen a gintoniknak is végtelen variációja létezik. Akár saját változatot is gyárthatunk, főleg, ha elég kreatívok vagyunk.

Összegezve

Nem nagy dolog házilag készíteni koktélokat, amelyeknek az alapja a gin. Ehhez azonban szükség van megfelelő pohárra, rengeteg jégre, prémium ginre, illetve pár díszítő elemre, aminek köszönhetően sokkal nagyobb élmény lesz a gintonik fogyasztása.

A ginekhez legjobban illő fűszerek

A gin a szeszes italok legnépszerűbb tagja, hiszen fogyasztása egy rendkívüli és különleges, szinte magával ragadó élmény. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy számos ízben megtalálhatjuk őket, valamint akár mi magunk is ízesíthetjük őket. Ennek jobb megismeréséhez a mostaniakban rövidebben beszélünk a ginekről és a hozzájuk legjobban passzoló fűszerekről.

Milyen fűszerek közül válogathatunk?

A ginek fűszerezését illetően szerencsére számos alapanyag áll rendelkezésünkre, amik többnyire az alábbiak lehetnek:

 • tipikus fűszerek,
 • gyümölcsök,
 • virágok.

Részletesebben a fűszerek, gyümölcsök, valamint virágok közül a legnépszerűbbek valamint a leggyakrabban használtak az alábbiak:

 • borókabogyó
 • perzsa rózsa szirom és bimbó
 • csillagánizs
 • kardamon
 • rózsabors
 • levendula
 • hibiszkusz virág
 • málna
 • áfonya
 • citrom
 • grapefruit

Sajnos ezek nagy részének a beszerzése nem minden üzletből lehetséges. Ilyenkor se aggódjuk, hiszen számos olyan webshop létezik, amik a ginek valamint gin fűszerek értékesítésével foglalkoznak legyen az bármilyen kiszerelésben és íz variációban.

Ráadásul a gyümölcsöket akár még mi magunk is kiszáríthatunk, ha van hozzá kedvünk, legyen az málna, áfonya vagy citrusok. Használhatjuk erre a célra sütőnket vagy egy gyümölcsszárítót is, ha esetleg rendelkezünk egy darabbal.

Milyen ginek közül válogathatunk?

Ahogy a fűszerek terén is számos lehetőségünk van a ginek terén is egyaránt igaz ugyanez. Számos márkával és ízesítéssel találkozhatunk ezen a téren, így a választás sokszor nehéznek tűnhet elsőre.

Elmondhatjuk hogy az alábbi területeken válogathatunk gineket illetően:

 • hazai italok,
 • külföldi italok
 • hagyományos gin (london dry, plymouth, stb)
 • ízesített ginek (meggyes, levendulás, stb)

Az, hogy melyik kategória mellett is tesszük le a voksunkat teljesen rajtunk áll, nekünk kell eldöntenünk azt. Abban biztosak lehetünk, hogy a hagyományos ginekkel nem nyúlhatunk mellé, mindig jó választásnak bizonyulnak. Megemlíthetjük itt a London Dry-t, valamint a Plymouth gint is, amik egyaránt jó megoldások abban az esetben is, ha házilag szeretnénk fűszerezni italunkat.

Mit mivel párosítsunk?

Elmondhatjuk, hogy a ginek fűszerezését illetően szinte bármilyen említett fűszereket, gyümölcsöket és virágokat keverhetünk ízlésünkhöz igazodva.

Egy bogyós gin ital eléréséhez a legjobb ízesítés, ha sima gint, áfonyával, esetleg málnával, tonikkal keverünk. Rózsás-meggyes gin italhoz egy ízesített gyümölcsös gin a legjobb, valamint ízlés szerinti rózsa fűszer, esetleg citrom, méz és olivaolaj. Egy levendulás gin-tonic eléréséhez a legjobb a hagyományos gin, szárított levendula, citrom tonic.

Abban az esetben, ha gin tonic fűszereket keresnénk, azokat webshopból is könnyen beszerezhetjük. Például a gin tonik fűszerek közepes csomagolásban tökéletes alapot nyújtanak ahhoz, hogy számos receptet kipróbálhassunk.

Összegezve:

Szerencsére tehát  számos fűszer, gyümölcs valamint szárított virág áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megalkossuk a saját fűszerezett ginünket, így bátran kísérletezhetünk ezekkel.


életmód / egészség | környezetvédelem / biztonság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése