2012. március 24., szombat

Ellopták Csontváry szerelmeseit

Kicsit mindig csodálkozom azon, amikor a nívósnak, igényesnek számító hírportálok képszerkesztői slendriánul végzik a munkájukat.  Nemrégiben is a hvg.hu oldalán tettek rossz illusztrációt a szöveg mellé (Picasso szeretőjének álma), most is ugyanitt szúrt szemet, hogy a valaha legnagyobb áron elkelt magyar festmény, a sokáig lappangó Csontváry-kép ellopásáról közreadott hírbe nem a Szerelmesek találkozása, hanem a Magányos cédrus reprodukcióját tűzték. Holott az előző kép is könnyen fellelhető a neten, még a Wikipédia is közöl jó minőségű reprót. Én találtam annál is jobbat, nagyobb felbontásút, alább közreadom.
Előtte még csak annyit, jól emlékszem, mekkora szenzációt keltett az addig lappangó festmény előkerülése és árverésre bocsátása 2006-ban. Az eseményt és Kieselbach Tamás galériatulajdonos lelkesedését kis fotómontázsommal kísérve meg is örökítettem blogomban: Randevú Csontváryval.


No és akkor lássuk az ellopott műremeket, s bízzunk abban, hogy sikerül lefülelni a tolvajokat és előkeríteni a védettséget élvező festményt. Mert ha nem, akkor félő, hogy a kép valami mániákus megrendelő birtokába kerül, aki soha senkinek nem dicsekedhet el a mesés értékű lopott holmival – Csontváry szerelmeseinek nagy bánatára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése